Beginnen met pianospelen – wat heb je nodig?

Beginnen met pianospelen - wat heb je nodig?

Voor velen is het een droom, voor slechts enkelen is het werkelijkheid: in een prachtige concertzaal loop je het podium op, vanuit het publiek stijgt een motiverend applaus op. Je neemt plaats achter de antieke vleugel, het publiek wordt muisstil… Je slaat een eerste toon aan en laat deze uitklinken. Wat een akoestiek! De partituur op de lessenaar laat je gesloten, die heb je niet nodig. Dit stuk van Chopin ken je door en door. De toonsoort was C#m, toch? Toch maar even spieken. En daar ga je. Totaal beheerst en toch uitbundig speel je de Nocturne. Je vingers vinden als vanzelf hun weg over de witte en zwarte toetsen. Kom je ooit zo ver met pianospelen, dat deze droom werkelijkheid wordt? Eerst maar eens beginnen! Emile van Leenen Piano’s uit Leiden vertelt ons wat je daarvoor nodig hebt.

Begin met de basis

Als je piano wilt leren spelen, dan is het belangrijk om bij de basis te beginnen. De basis is niet welke piano je aanschaft. Er zijn dan wel vele akoestische, elektrische, antieke en nieuwe piano’s verkrijgbaar, maar pianospelen begint bij je houding. Dat kan je op twee manieren opvatten en die zijn beide juist. We hebben het over je lichaamshouding en je attitude.

Lichaamshouding

Ga je achter je piano zitten in een stijve, verkrampte houding, dan komt er niet veel van terecht. Het is belangrijk dat je stabiel zit en je vrij kunt bewegen. Stel je pianobank af op de juiste hoogte, zodat je net met je voeten op de grond kunt steunen. Staat de kruk te laag, dan kom je in de zogenaamde ‘pleehouding’ te zitten, wat je spel niet ten goede zal komen. Ga vervolgens rechtop zitten. Omdat je vingers onderin je blikveld opereren, ontstaat de neiging om het hoofd te buigen. Probeer zo veel mogelijk recht voor je uit te kijken. Om dit te oefenen kun je alvast een lesboek op de standaard zetten. Vervolgens leg je je handen rustig voor je uit, waarbij je niet te veel steunt. Straks moeten je handen namelijk vrij over de toetsen kunnen wandelen, zoals in je droom uit de inleiding.

Attitude

Nu je goed zit, kun je aan je eerste pianoles beginnen. Besef wel, dat je hiermee behoorlijk wat toewijding van jezelf eist. Om een instrument goed te leren spelen, moet je meerdere keren per week minimaal een half uur oefenen. Denk niet te snel “Vandaag heb ik geen tijd”, want er gaat nou eenmaal een deel van je vrije tijd in zitten. De Chopins van deze wereld en degenen die hun werk kunnen spelen, hebben allen zonder uitzondering honderden uren met hun instrument doorgebracht. Zij hebben of hadden de attitude om een wereldmuzikant of -componist te worden. Jij ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *