Het Nederlandse volkslied

dj boeken

“Vandaag is rood, de kleur van jouw lippen”, “Met bloed, zweet en tranen”, “Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht”. Dit zijn delen van liedjes die bijna elke Nederlander wel mee kan zingen, het Nederlandse lied kent vele volkszangers. Het Nederlandse lied zou je bijna wel cultureel erfgoed kunnen noemen.

dj boeken

Het is niet voor niks dat in het liedje ‘Het land van’ van Lange Frans en Baas B de volgende zit bevat: “Kom uit het land waar André Hazes over 100 jaar in elk café nog steeds de baas is”. En niks blijkt minder waar. Waar je ook komt in Nederland, overal kunt u André wel langs horen komen.

André zijn lied wordt tegenwoordig vertolkt door zijn zoon André Hazes Jr. Echter zingt Junior niet alleen zijn vaders liederen. Hij timmert zelf ook hard aan de weg in de muziekwereld. De spot van André Senior, als de baas in elk café, is echter nog niet gevuld.

dj boeken

Genoeg over de familie Hazes. Daarnaast tellen wij nog vele andere grootheden in Nederland. Marco Borsato, Guus Meeuwis, Frans Bauer en Jan Smit om er maar een paar te noemen. Elke Nederlander kan in ieder geval wel één van hun liederen meezingen.

Deze mannen treden echter wel al jarenlang op, maar hoe zit het met de nieuwe generatie? André Hazes Jr. is natuurlijk al genoemd. Een van Nederlands’ nieuwste sterren van afgelopen tijd is Mart Hoogkamer, zijn cover op het strand van ‘Unchained Melody’ is een nationale hit geworden. Binnen no time had hij miljoenen views op zijn social media kanalen. Maar ook Tino Martin is niet te vergeten in het lijstje van de nieuwe Nederlandse volkszangers.