Laat je thuisstudio beter klinken

akoestiek verbeteren

De pas op de plaats voor live muziek heeft veel muzikanten ertoe aangezet om meer tijd in de thuisstudio door te brengen. Heb je veel tijd en geld gestoken in de aanschaf van instrumenten en apparatuur, kom je erachter dat jouw thuisstudio een echte galmbak is. Gelukkig kun je al met een paar kleine aanpassingen de akoestiek verbeteren, zodat je straks met goed geluid kan schrijven, opnemen en mixen. Lees snel meer!

Ben jij er net als velen achter gekomen dat er nogal wat te verbeteren valt aan de akoestiek in je thuisstudio? Dan zijn deze tips van In-Zee voor jou!

Galm en reflecties

De meeste woonruimtes zijn van zichzelf niet heel geschikt voor het opnemen en mixen van muziek. Dat komt vooral door galm en reflecties. De meeste muren, en vaak ook de vloer, zijn gemaakt van harde materialen. Deze kaatsen het geluid net iets te fanatiek terug, zodat je perfect gespeelde tonen en composities verzanden in een pijnlijke kakafonie. Zoals je weet, bestaat geluid uit verschillende frequenties. Voor het bestrijden van reflectiegeluid, onderscheiden we twee frequentiegebieden, namelijk laag en mid/hoog.

Lage frequenties absorberen

Bastonen hebben een lange aanlooptijd nodig om tot volle ontwikkeling te komen. Wanneer zij eenmaal op gang zijn, dan zijn ze niet te stoppen. Laat je de lage tonen vrij door de ruimte kaatsen, dan blijven ze rondgaan en opbouwen, totdat je gek wordt van de harde, lage zoem. Je pakt ze het beste aan in de hoeken van de ruimte waar je muziek afspeelt of opneemt. Door zogenaamde basstraps te plaatsen, absorbeer je (een deel van) de bastonen, zodat deze minder kans hebben om terug te kaatsen. 

Mid- en hoge frequenties

Om te voorkomen dat mid/hoge frequenties je oren blijven martelen, kun je verschillende dingen doen. Ga eens op zoek naar theaterdoek en hang deze op langs de muren. Dat scheelt al een hele hoop. Verder zijn er verschillende akoestische panelen te koop, die je waar dan ook in de ruimte kunt plaatsen. 

Speel er maar eens mee. Je zult zien (of eigenlijk: horen) dat je met deze relatief simpele stappen de akoestiek in je thuisstudio flink kunt verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *