Waar komen huwelijkstradities vandaan

huwelijkstradities

Stap jij binnenkort in het huwelijksbootje? Gefeliciteerd! Je hebt vast allemaal dingen in gedachten die je graag wilt zien op de bruiloft. Veel activiteiten op de bruiloft stammen af van oude gewoonten. Misschien knoop je wel blikken achter de auto, of plan je een moment om het boeket te gooien. En grote kans dat je een sluier draagt bij je trouwjurk. Kijk eens op deze website als je nog een sluier of andere bruidsmode in Den Bosch zoekt. Maar weet je ook waar de huwelijkstradities vandaan komen? Wij lichten er een paar uit.

Blikken achter de auto

De huwelijkstraditie om blikken aan de bumper van de trouwauto te binden komt voort uit de Franse gewoonte om een ​​’charivari’ voor het paar te organiseren. De charivari was een feest dat plaatsvond op een avond voor de bruiloft. Buren van het bruidspaar liepen door de straten en sloegen met hun potten en pannen om zoveel mogelijk lawaai te maken in het hele dorp om boze geesten weg te jagen. Met blikken achter een auto bereik je hetzelfde lawaaierige effect. Toen mensen daar achter kwamen, werd de klassieke charivari aangepast naar deze nieuwe traditie.

Het boeket gooien

Het ontstaan van het boeket gooien gaat terug tot de veertiende eeuw. Destijds was het gebruikelijk dat een bruid haar kousenband naar een menigte mannen gooide op het huwelijksfeest. Dit resulteerde erin dat de bruidegom zijn bruid moest redden van de meute. Om dit te voorkomen is de traditie veranderd naar dat de bruid haar boeket gooit naar de dames. De verantwoordelijkheid van het gooien van de kousenband is vervolgens doorgeschoven naar de bruidegom.

De sluier

De sluier stamt uit de tijd dat gearrangeerde huwelijken nog nieuw waren. De familie van de bruidegom stond hem volgens de traditie niet toe om de bruid te zien voor de bruiloft. Dat deden ze omdat ze bang waren dat als hij haar niet aantrekkelijk vond, hij de bruid niet meer zou willen trouwen. De sluier werd daarom gebruikt om de bruid te bedekken tot het moment waarop ze zouden trouwen.

Maar tijden veranderen en tradities veranderen mee. Veel bruiden dragen nog steeds een sluier omdat ze het leuk vinden, maar veel ook niet. Je mag helemaal zelf weten welke huwelijkstradities je meeneemt naar je bruiloft!