Wel of niet een kousenband dragen op je bruiloft?

alles over de kousenband

Voor sommige mensen is de kousenband een essentiële trouwaccessoire op de bruiloft. De bruid haar kousenband is verborgen onder haar jurk, totdat de bruidegom hem van haar been haalt. Volgens de traditie moet de bruidegom daarna de kousenband naar de single mannen gooien. Veel net gehuwde stellen doen mee aan deze traditie, zonder te weten wat de traditie betekent. Om je te helpen bij het kiezen of je een kousenband wilt dragen, vertellen we je wat meer over de kousenband voor de bruid.

Bijgeloof rondom de bruid haar kousenband

Vroeger, echt honderden jaren geleden, bestonden er heel veel soorten bijgeloof rondom bruiloften. Een ervan was dat het geluk bracht om iets van de bruid in bezit te hebben. Dat leidde ertoe dat mensen de bruid bijna aanvielen om stukken van haar jurk te scheuren voor een stukje geluk. Om dat te voorkomen, ging de bruid een item dragen dat er speciaal voor was om weg te geven als ‘de geluksbrenger’. Dit werd de kousenband.

Een ander geloof rondom de kousenband van de bruid was dat het een symbool was van dat het pasgetrouwde koppel hun huwelijk had geconsumeerd. Familie en vrienden ontvingen van de bruidegom de kouseband van de bruid als bewijs hiervan. Deze en de hiervoor genoemde overtuiging zorgden ervoor dat het gebruikelijk werd om na de bruiloft de kousenband weg te geven.

Hoe draag je de kousenband

De originele functie van een kousenband is om kousen op de benen van de bruid te houden. Er is daarom geen goed of slecht been om het aan te dragen. Je kan ervoor kiezen om de kousenband aan je linker- of rechterbeen te dragen naar persoonlijke voorkeur. Veel bruiden kiezen ervoor om twee kousenbanden te dragen: één om te gooien en één om te houden. Als je dat wilt, dan moet je beide kousenbanden op hetzelfde been dragen met de kousenband om te gooien lager dan de kousenband om te bewaren.

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je partner weet op welk been hij zit, zodat hij er makkelijk bij kan wanneer het zover is.